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Qualitative research and feminist methodologies in Food Studies - Detailseite

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Grunddaten
Veranstaltungsart Seminar Veranstaltungsnummer 53926GS
Semester SoSe 2023 SWS 2
Rhythmus keine Übernahme Moodle-Link  
Veranstaltungsstatus Freigegeben für Vorlesungsverzeichnis  Freigegeben  Sprache englisch
Belegungsfrist Es findet keine Online-Belegung über AGNES statt!
Wichtige Änderungen

Anmerkung: Für diese Lehrveranstaltung ist keine Vorab-Anmeldung vorgesehen. Bitte kommen Sie zur ersten Sitzung, wenn Sie an dieser Lehrveranstaltung teilnehmen möchten.

Veranstaltungsformat Präsenz

Termine

Gruppe 1
Tag Zeit Rhythmus Dauer Raum Gebäude Raum-
plan
Lehrperson Status Bemerkung fällt aus am Max. Teilnehmer/-innen
Di. 14:00 bis 16:00 wöch von 18.04.2023  2.01 (Seminarraum)
Stockwerk: 2. OG


Haus 12 / Institutsgebäude - Hannoversche Straße 27 (HN27-H12)

  findet statt     30
Gruppe 1:
 


Zugeordnete Person
Zugeordnete Person Zuständigkeit
Brückner, Meike , Dr. verantwortlich
Studiengänge
Abschluss Studiengang LP Semester
Master of Arts  Geschl.stud./Gender Stud. Hauptfach ( Vertiefung: kein LA; POVersion: 2014 )   -  
Programmstud.-o.Abschl.MA  Geschl.stud./Gender Stud. Programm ( POVersion: 1999 )   -  
Zuordnung zu Einrichtungen
Einrichtung
Kultur-, Sozial- und Bildungswissenschaftliche Fakultät, Zentrum für Transdisziplinäre Geschlechterstudien
Inhalt
Kommentar

How is knowledge produced and what kind of knowledge is made (in)visible in research? Is there a ‘feminist methodology’? How does the own background and context affect research? What kind of power relations occur when conducting research field work? These questions do influence the process of conducting research and the choice of methods in various ways.

The seminar provides theoretical and practical knowledge on feminist methodologies and research approaches including epistemological critiques and debates. In the first part of the course we will discuss what kind of criticism feminist scholars have raised of mainstream methods and what alternative methods have been developed. Moreover, qualitative and participatory research methods such as expert interviews, focus groups, walk-alongs or mappings will be introduced. The role of ethics and responsibility in research will be discussed. These topics will be illustrated with selected empirical examples from the field of agrifood-studies.

In the second part of the course students will conceptualize, plan and perform a small, collaborative research project and selected methods will be tested. These projects should be conducted with a focus on urban food practices, gender relations and/or intersectionality.

Literatur

Ackerly, Brooke & True, Jacqui (2010): Doing Feminist Research in Political and Social Science. New York: Boomsbury.

Holmes, Helen & Hall, Sarah Marie (ed.) (2020): Mundane Methods: Innovative ways to research the everyday. Manchester: Manchester University Press.

Jaggar, Alison M. (ed.) (2008): Just Methods. An Interdisciplinary Feminist Reader. Boulder, London: Paradigm Publishers.

Bemerkung

The course builds on the theoretical perspectives taught in the course “Gender, Environment and Sustainability: Theory and Debates” by Meike Brückner.

Prüfung

M2 + M8: Hausarbeit und mündliche Prüfung

Termine für mündliche Prüfung im September 2023

Strukturbaum

Keine Einordnung ins Vorlesungsverzeichnis vorhanden. Veranstaltung ist aus dem Semester SoSe 2023. Aktuelles Semester: SoSe 2024.
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