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Qualitative research and feminist methodologies in Food Studies - Detailseite

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Grunddaten
Veranstaltungsart Seminar Veranstaltungsnummer 20175A
Semester SoSe 2023 SWS 2
Rhythmus jedes 2. Semester Moodle-Link  
Veranstaltungsstatus Freigegeben für Vorlesungsverzeichnis  Freigegeben  Sprache englisch
Belegungsfrist Es findet keine Online-Belegung über AGNES statt!
Wichtige Änderungen

The modul consists of two parts.
The first
part is taught on Tuesday, 12-2 pm, the second part is taught on Tuesday, 2-4 pm by Meike Brückner; no online registration necessary.

Veranstaltungsformat Präsenz

Termine

Gruppe 1
Tag Zeit Rhythmus Dauer Raum Gebäude Raum-
plan
Lehrperson Status Bemerkung fällt aus am Max. Teilnehmer/-innen
Di. 14:00 bis 16:00 wöch 18.04.2023 bis 18.07.2023  2.01 (Seminarraum)
Stockwerk: 2. OG


Han27-Haus 12 / Institutsgebäude - Hannoversche Straße 27 (HN27-H12)

   

 


 

  30
Gruppe 1:
 


Zugeordnete Person
Zugeordnete Person Zuständigkeit
Brückner, Meike , Dr.
Studiengänge
Abschluss Studiengang LP Semester
Master of Science  Agricultural Economics Hauptfach ( Vertiefung: kein LA; POVersion: 2017 )   1 - 4 
Master of Science  Natur.Resource Management Hauptfach ( Vertiefung: kein LA; POVersion: 2018 )   1 - 4 
Zuordnung zu Einrichtungen
Einrichtung
Lebenswissenschaftliche Fakultät, Albrecht Daniel Thaer-Institut für Agrar- und Gartenbauwissenschaften
Inhalt
Kurzkommentar

How is knowledge produced and what kind of knowledge is made (in)visible in research? Is there a ‘feminist methodology’? How does the own background and context affect research? What kind of power relations occur when conducting research field work? These questions do influence the process of conducting research and the choice of methods in various ways.

The seminar provides theoretical and practical knowledge on feminist methodologies and research approaches including epistemological critiques and debates. In the first part of the course we will discuss what kind of criticism feminist scholars have raised of mainstream methods and what alternative methods have been developed. Moreover, qualitative and participatory research methods such as expert interviews, focus groups, walk-alongs or mappings will be introduced. The role of ethics and responsibility in research will be discussed. These topics will be illustrated with selected empirical examples from the field of agrifood-studies.

In the second part of the course students will conceptualize, plan and perform a small, collaborative research project and selected methods will be tested. These projects should be conducted with a focus on urban food practices, gender relations and/or intersectionality.

The course builds on the theoretical perspectives taught in the course “Gender, Environment and Sustainability: Theory and Debates” (Tuesday 12-2pm) by Meike Brückner.

Kommentar

Anmeldeformalitäten:
Pers. Erscheinen zur ersten Sitzung

Moodlekurs (Link und ggf. Schlüssel)
folgt in der ersten Sitzung

Literatur

Literatur

Ackerly, Brooke & True, Jacqui (2010): Doing Feminist Research in Political and Social Science. New York: Boomsbury.

Holmes, Helen & Hall, Sarah Marie (ed.) (2020): Mundane Methods: Innovative ways to research the everyday. Manchester: Manchester University Press.

Jaggar, Alison M. (ed.) (2008): Just Methods. An Interdisciplinary Feminist Reader. Boulder, London: Paradigm Publishers.

Bemerkung

Bitte beachten Sie:

Studierende der Masterstudiengänge "Integrated Natural Resource Management" sowie "International Master in Rural Development" können das Modul "Gender Analysis in Economics" ebenfalls belegen und sich auf das Modul "The Role of Gender for Sustainable Resource Management" auf Antrag an den Prüfungsausschuss anerkennen lassen.

Strukturbaum

Keine Einordnung ins Vorlesungsverzeichnis vorhanden. Veranstaltung ist aus dem Semester SoSe 2023. Aktuelles Semester: WiSe 2024/25.
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