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Food and Care from a Feminist Political Ecology perspective - Detailseite

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Grunddaten
Veranstaltungsart Seminar Veranstaltungsnummer 53851
Semester SoSe 2020 SWS 2
Rhythmus Moodle-Link  
Veranstaltungsstatus Freigegeben für Vorlesungsverzeichnis  Freigegeben  Sprache englisch
Belegungsfrist Es findet keine Online-Belegung über AGNES statt!
Wichtige Änderungen

 

Veranstaltungsformat Digital

Termine

Gruppe 1
Tag Zeit Rhythmus Dauer Raum Gebäude Raum-
plan
Lehrperson Status Bemerkung fällt aus am Max. Teilnehmer/-innen
Do. 14:00 bis 16:00 wöch 23.04.2020 bis 16.07.2020  2.21 (Seminarraum)
Stockwerk: 2. OG


Haus 12 / Institutsgebäude - Hannoversche Straße 27 (HN27-H12)

  findet statt    
Gruppe 1:
 


Zugeordnete Person
Zugeordnete Person Zuständigkeit
Brückner, Meike , Dr.
Zuordnung zu Einrichtungen
Einrichtung
Kultur-, Sozial- und Bildungswissenschaftliche Fakultät, Zentrum für Transdisziplinäre Geschlechterstudien
Inhalt
Kommentar

Food is not only an everyday necessity to feed our body, it is a socio-ecological practice of care and reciprocity. The seminar will explore the multiple facets of food from the agricultural production to the final consumption as a meal. It is focusing on analyzing food from a feminist political ecology perspective and thus introduces care as a central conceptual tool. In order to look at practices and politics of care through, for and with food empirical case studies from the Global North/South are being discussed, looking at, for example, community food initiatives or kitchen gardens as sites of care.

The course builds on the theoretical introduction given in the course “Feminist Political Ecology and Ecofeminism” taught by Christine Bauhardt.

Literatur

Joyce-Ann Syhre & Meike Brückner (2018): ‘The garden has improved my life’: Agency and food sovereignty of women in urban agriculture in Nairobi. In: Christine Bauhardt & Wendy Harcourt: Feminist Political Ecology and the Economics of Care: In Search of Economic Alternatives, Publisher: Routledge.

Ngcoya, Mvuselelo & Kumarakulasingam, Narendran (2016): The Lived Experience of Food Sovereignty: Gender, Indigenous Crops and Small-Scale Farming in Mtubatuba, South Africa. Journal of Agrarian Change, 1-17.

Bemerkung

Teilnehmer*innen sollen sich bis zum 15.4. bei Nadine Irmler über die Sekretariatsmail anmelden: sekretariat.gg@hu-berlin.de

Strukturbaum

Keine Einordnung ins Vorlesungsverzeichnis vorhanden. Veranstaltung ist aus dem Semester SoSe 2020. Aktuelles Semester: SoSe 2024.
Humboldt-Universität zu Berlin | Unter den Linden 6 | D-10099 Berlin