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Food-Body-Environment - Detailseite

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Grunddaten
Veranstaltungsart Seminar Veranstaltungsnummer 53950
Semester SoSe 2016 SWS 2
Rhythmus jedes Semester Moodle-Link  
Veranstaltungsstatus Freigegeben für Vorlesungsverzeichnis  Freigegeben  Sprache englisch
Belegungsfrist Es findet keine Online-Belegung über AGNES statt!
Veranstaltungsformat Präsenz

Termine

Gruppe 1
Tag Zeit Rhythmus Dauer Raum Gebäude Raum-
plan
Lehrperson Status Bemerkung fällt aus am Max. Teilnehmer/-innen
Do. 16:00 bis 18:00 wöch 2.21 (Seminarraum)
Stockwerk: 2. OG


Han27-Haus 12 / Institutsgebäude - Hannoversche Straße 27 (HN27-H12)

  findet statt     1000
Gruppe 1:
 


Zugeordnete Person
Zugeordnete Person Zuständigkeit
Brückner, Meike , Dr.
Zuordnung zu Einrichtungen
Einrichtung
Kultur-, Sozial- und Bildungswissenschaftliche Fakultät, Zentrum für Transdisziplinäre Geschlechterstudien
Inhalt
Kommentar

In the last years the studying of food practices, from production to consumption, has gained increasing interest. A body of sociological/anthropological works is developed which scrutinizes the social act of eating and its symbolic meaning, others address the challenges of globalized food systems (such as ‘hidden hunger’ or ‘food deserts’). The seminar is focusing on a gender analysis of food practices, as this allows to understand women’s struggles but also their resistance and important knowledge in food production and consumption.

The course is designed to a) provide a general understanding how food practices are embedded in the simultaneous local-global relations and other social and environmental contexts, b) discuss concepts of food security/sovereignty and alternative food movements from a gender perspective and c) explore the relationship between everyday practices of food, care and body.

Literatur
  • Avakian, Arlene Voski/Haber, Barbara (2005): Feminist Food Studies. A Brief History. In: Avakian, A V/Haber, B (ed.): From Betty Crocker to Feminist Food Studies: Critical Perspectives on Women and Food. Amherst, Boston: University of Massachusetts Press, 1-22.
  • Patel, Rajeev C (2012): Food Sovereignty: Power, Gender and the Right to Food. PLoS Med 9(6): e1001223. doi:10.1371/journal.pmed.1001223 .

Strukturbaum

Keine Einordnung ins Vorlesungsverzeichnis vorhanden. Veranstaltung ist aus dem Semester SoSe 2016. Aktuelles Semester: WiSe 2024/25.
Humboldt-Universität zu Berlin | Unter den Linden 6 | D-10099 Berlin