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A Taste of Berlin - Detailseite

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Grunddaten
Veranstaltungsart Seminar Veranstaltungsnummer 02181254
Semester WiSe 2015/16 SWS 3
Rhythmus jedes Semester Moodle-Link  
Veranstaltungsstatus Freigegeben für Vorlesungsverzeichnis  Freigegeben  Sprache englisch
Belegungsfrist Es findet keine Online-Belegung über AGNES statt!
Veranstaltungsformat Präsenz

Termine

Gruppe 1
Tag Zeit Rhythmus Dauer Raum Gebäude Raum-
plan
Lehrperson Status Bemerkung fällt aus am Max. Teilnehmer/-innen
Do. 16:00 bis 19:00 c.t. wöch 22.10.2015 bis 11.02.2016  0323-26 (Seminarraum)
Stockwerk: 3. OG


Institutsgebäude - Hausvogteiplatz 5-7 (HV 5)

  findet statt     25
Gruppe 1:
 


Zugeordnete Personen
Zugeordnete Personen Zuständigkeit
Heyden, Linda-Rabea , M.A. verantwortlich
Schröer, Marie , M.A. verantwortlich
Zuordnung zu Einrichtungen
Einrichtung
Universitätsverwaltung, Studienabteilung (I), Administration Qualitätspakt Lehre, bologna.lab
Inhalt
Kommentar

PLEASE NOTE: This seminar is part of a "tandem experiment" with "Vielfalt der Wissensformen" - there will be opportunities for exchange and collaboration with the students in the other seminar.

Language requirements: min. English B2/some German knowledge will be useful, but is not a pre-requisite.

Eating is an everyday practice, so profane it seems to be just a physical necessity to stay alive.

Its ubiquity easily hides the variety of discourses and the many sign systems that influence and are linked to the simple gesture of eating and preparing food. Who eats what and where refers to the history, culture and conception of a region and its inhabitants. In return, national and regional habits of eating find their linguistic expression in idioms and metaphors. For individuals and social groups alike, food serves as a marker of identity and a means of distinction - symbolism, ritual behavior, myths, themes and motives of food and eating can be read and analyzed as signs(ystems).

In addition to foundational theoretical texts from the culture and social sciences and on Berlin (food) culture, we will analyze different representations of food and the acts and places of eating in literature (Döblin), film (Good bye, Lenin!), art (Zille) and comics (Mawil). In order to further German language proficiency we will focus especially on metaphors and idioms involving food and eating in everyday speech as well as their function in literary texts.

The intellectual intake is complimented by the practical-sensuous discovery of Berlin and its regional specialties. We will make excursions to various eateries to discover the different flavors of Berlin as well as explore food related places like the currywurst museum.

Requirements: regular attendance, active participation in class, oral presentation, participation in the excursions.

Language: German and English with an emphasis on applied linguistic practice.

Literatur

Barthes, Roland (1981): Das Reich der Zeichen. 1. Aufl. Frankfurt am Main: Suhrkamp (Edition Suhrkamp Neue Folge, Bd. 77).

Barthes, Roland (1982): Für eine Psycho-Soziologie der zeitgenössischen Ernährung. In: Freiburger Universitätsblätter 75, 65-73.

Barthes, Roland (1957): Mythologie. Paris.

Bourdieu, Pierre (2011): Die feinen Unterschiede. Kritik der gesellschaftlichen Urteilskraft. [Nachdr.]. Frankfurt am Main: Suhrkamp (Suhrkamp-Taschenbuch Wissenschaft, 658).

Döblin, Alfred: Berlin Alexander Platz. DTV, 2011.

Fontane, Friedérique C. (1903): Wie man in Berlin zur Zeit der Königin Luise kochte. Ein gastronomischer Beitrag nach dem im Jahre 1795 niedergeschriebenen Aufzeichnungen von F.C. Fontane, geb. Werner. Berlin.

Greif, Mark (Hg.) (2012): Hipster. Eine transatlantische Diskussion. Berlin: Suhrkamp.
Grewe-Volpp, C.; Halfmann, U.; Reinhart, W. (2003): Erlesenes Essen: literatur- und kulturwissenschaftliche Beiträge zu Hunger, Sattheit und Genuss. Für Ulrich Halfmann.

Narr. Henderson, Heike (2004): “Beyond Currywurst and Döner: The Role of Food in German Multicultural Literature and Society” Glossen 20.

Kimmich, Dorothee und Schamma Schahadat (Hrsg.) (2012): Essen. Zeitschrift für Kulturwissenschaften. Bielefeld.

Mawil: Restaurant or Kitchen. Berlin City Blog. Online.

Möhring, Maren (2014): „Food for Thought: Rethinking the History of Migration to West Germany Through the Migrant Restaurant Business.“ In: Journal of Contemporary History 49 (1), S. 209–227.

Osthus, Dietmar (2000), Metaphern im Sprachenvergleich: eine kontrastive Studie zur Nahrungsmetaphorik im Französischen und Deutschen, Frankfurt am Main.

Regener, Sven (2004): Berlin blues. London: Vintage.

Rudolph, Hedwig und Flicitas Hillmann (1998): „How Turkish ist he donar kebab? Turks in Berlin’s food sector”, Scottish Geographical Magazine, 114:3, 138-147.

Springer, Robert (1850): Berlin’s Straßen, Kneipen und Clubs im Jahre 1848. Berlin.

Wandt, Heinrich (1954): 700 Jahre Weinhandel in Berlin 1254-1954. Berlin.

Bemerkung

For international incoming students who enroll in the Berlin Perspectives module.

Application via Berlin Perspectives ONLY: BP module application

Zielgruppe

Internationale Programmstudierende.

International Incoming Students.

Strukturbaum

Keine Einordnung ins Vorlesungsverzeichnis vorhanden. Veranstaltung ist aus dem Semester WiSe 2015/16. Aktuelles Semester: SoSe 2024.
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